Ние сме хората, направили Among Thieves – една от все още малкото български настолни игри. И тъй като не сме доволни, че повечето фестивали поставят любимото ни хоби някъде в периферията, организирахме специално събитие, посветено само на него; на това, което обичаме и ежедневно практикуваме. Целта ни е Sofia Board Game Weekend да събере всички хора в България, които са свързани по един или друг начин с игрите. И да ги представи на всички онези, които се забавляват с тях.

Първото издание на Sofia Board Game Weekend беше на 23-25 март 2018 г. и събра повече от хиляда почитатели на настолните игри: създатели, издатели, блогъри, играчи от всички поколения – от най-младите до най-старите.

Играхме най-различни турнири – Splendor, Pandemic, Elements, Diceculus, Among Thieves; българските създатели от Vermin Games представиха току-що пристигналата от печатницата нова своя игра – A Place in the Sun; гостита имаха възможността да пробват класически игри като Го и по-екзотични представители на жанра на абстрактните игри, например викингският шах хнефатафл; приятелите от ShadowDance направиха впечатляващ куиз за игри и свързаната с тях фантастична култура – и това бяха само част от нещата, които се случиха!

 

Гостуваха ни разработчици и от други страни: предрешените като герои руснаци от Elinor, симпатичните австрийци от Dungeonfog, приятелите от съседна Гърция – Drawlab Entertainment – с техните прекрасни настолни игри и изработвани от тях десетки модели монети, както и румънската игра Travelin.

Перла в короната на фестивала беше конкурсът ни за прототип на настолна игра, който събра цели 12 екипа, представящи проектите си пред стотици хора през празничния уикенд! Наградени бяха две игри – „Аз съм животинче, което...“ на Боби и Ина от Efficiency и The King of All Bards на Никола Петров. Достатъчно е да кажем, че Животинчето вече можете да намерите по магазините онлайн и офлайн, а Бардовете ги чакаме да бъдат издадени през 2019 г.!

SBGW vol. 1

  • Facebook Social Icon

Sofia Board Game Weekend